Berbescu Alexandru

Inainte: - Dupa: - Operatie:

Stiri

29 Oct 2014

Care este legătura dintre chirurgia metabolică și diabetul zaharat de tip 2?

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că anual, pretutindeni în lume, mai mult de 2,8 milioane de persoane mor din cauza excedentului ponderal şi a obezităţii. În ceea ce priveşte diabetul, ultimele statistici ale OMS arată că cca 347 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet; ca rezultat al excedentului ponderal şi al lipsei de activitate fizică, 90% dintre aceştia au diabet zaharat tip 2.

Obezitatea şi DZ2 sunt asociate cu complicaţii cardiovasculare care diminuează speranţa de viaţă reflectată prin decese premature, înainte de vârsta de 60 de ani. Când cele două patologii sunt asociate, modalităţile curente de intervenţie constau în: recomandarea activităţii fizice, revizuirea obiceiurilor alimentare, medicaţie antidiabetică.

În ultimul timp, chirurgia metabolică a devenit o nouă variantă de tratament a diabetului zaharat tip 2 la pacienții cu obezitate, în special la cei cu obezitate severă. La nivel internațional, o serie de studii dovedesc remisia DZ2 la un procent important de bolnavi, comparativ cu tratamentul medicamentos care nu reușește să compenseze decât temporar evoluția către apariția comorbidităților.

„În prezent, în România nu există un protocol de selecţie a pacienţilor cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2 care după o intervenţie chirurgicală bariatrică (recunoscută drept chirurgie metabolică) pot beneficia de îmbunătăţirea substanţială a parametrilor metabolismului glucidic, scăderea factorilor de risc cardiovascular şi, implicit, creşterea speranţei de viaţă. La nivel internaţional, o serie de studii recente raportează remisia DZ2 în urma chirurgiei metabolice. În 2012 a fost elaborată o agendă comună de combatere a celor mai frecvente boli cronice netransmisibile (inclusiv obezitatea şi DZ2) de către statele membre ale OMS ; aceasta prevede reducerea  cu 25% a  numărului deceselor premature cauzate de aceste afecţiuni, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30-70 de ani, până în anul 2025.” a declarat Bogdan Smeu, medic medic specialist chirurgie metabolică, Ponderas.

În prezent, comunitatea științifică din domeniu eplorează nu doar modificările survenite la nivel hormonal și/sau metabolic consecutiv intervenției chirurgicale metabolice, ci și mecanismele celulare și moleculare care contribuie la efectele metabolice pozitive.

Până acum s-a observat la pacienții obezi cu DZ2 că și o scădere ponderală modestă poate aduce o îmbunătățire metabolică semnificativă. La pacienții cu obezitate morbidă, însă, este cunoscut faptul că scăderea semnificativă în greutate nu se realizează prin modificarea stilului de viață sau prin tratament medicamentos. Unele medicamente, precum insulina, determină creșterea în greutate sau măresc riscul apariției hipoglicemiei. Iar tratamentele farmacologice destinate terapiei obezității sunt fie lipsite de eficacitate, fie au efecte secundare nedorite.

„Studii recente confirmă faptul că gastrectomia logitudinală (numită și gastric sleeve sau operația de micșorare de stomac), pe lângă reducerea masei de țesut adipos, îmbunătățește homeostazia glucozei și dislipidemia. Rezultatele pozitive ale acestei metode de chirurgie metabolică în tratarea obezității includ nu doar controlul apetitului, ci și influența exercitată asupra unor componente din axa intestin-creier și țintirea anumitor hormoni gastro-intestinali, inclusiv grelina.” a mai adăugat dr Smeu.

Grelina este un hormon care stimulează eliberarea hormonului de creștere, senzația de foame și creșterea ponderală. Scăderea prelungită a nivelului de grelină ar putea contribui la diminuarea apetitului. Interesant este că nivelul de grelină scade semnificativ după intervenția chirurgicală bariatrică, în timp ce sensibilitatea la insulină este restabilită rapid, îmbunătățind starea de sănătate a pacienților pentru care DZ2 intră în faza de remisie.

Spitalul Ponderas în colaborare cu Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N. C. Paulescu” Institutul de Biologie şi Patologie Celulară ”Nicolae Simionescu ” și UMF Carol Davila au lansat proiectul CREDOR cu scopul de a descifra mecanismele celulare şi moleculare care intervin în procesul de remisie al DZ2 după intervenţia de chirurgie metabolică. Proiectul reprezintă o noutate la nivel naţional, dat fiind că până în prezent nu a fost efectuat un studiu randomizat asupra potenţialului de remisie a DZ2 după intervenţia de chirurgie metabolică.

Studiul presupune selecția a 40 de pacienți de sex masculin, diagnosticați cu obezitate și DZ2. Jumătate dintre ei vor beneficia de intervenția chirurgicală de micșorare de stomac, iar celorlalți li se va administra tratamentul clasic și dietă personalizată. Pacienții vor fi monitorizați timp de un an pentru a observa rezultatele.

Marius este unul dintre pacienții care a ales să intre în studiul clinic CREDOR. La cei 40 de ani ai săi cântărește deja 120 kg și a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 în urmă cu 1 an, boală aparută din cauza excesului ponderal. “Port cu mine, în fiecare zi, greutatea unui sac de ciment. Dacă voi fi selecționat pentru acest tip de operație, voi reuși să ajung la greutatea mult dorită și să îmi recapăt sănătatea, lucruri pe care mi le doresc de foarte mult timp și pe care n-am putut să le ating cu alte metode de slăbit.