PROFESORII ÎN CHIRURGIE LAPAROSCOPICĂ
SUNT LA PONDERAS!
Alege echipa cu cea mai vastă experiență în chirurgia laparoscopică din țară
Specialiștii noștri dețin expertiza și tehnicile medicale pentru a instrui
și forma medici chirurgi din România dar și din străinătate. Până în
prezent, peste 2500 de chirurgi au fost pregătiți în Centrul de training
în chirurgie laparoscopică de la Ponderas.
În spitalul Ponderas, chirurgia laparoscopică este folosită în proporție
de 98% dintre cazuri.
Pacienții noștri beneficiază de o echipă medicală cu cea mai vastă
experiență în chirurgia modernă din țară, într-un spital dotat pentru
chirurgie de înaltă performanță.

Chirurgia Laparoscopică și tipuri de intervenții explicate de Prof. Dr. Cătălin Copăescu

Beneficiile chirurgiei laparoscopice

tăieturi fine, de câţiva milimetri, în locul celor clasice,
care ajung până la 30 cm

act chirurgical de înaltă precizie, datorită vizualizării
pe monitoare a unei imagini mărite de 8 ori

durerile de după operație sunt incomparabil mai mici, astfel că e
întotdeauna de preferat în fața chirurgiei clasice

te vindeci mult mai rapid, perioada de recuperare este mult mai scurtă
te întorci foarte repede la stilul tău de viaţă

Medicii PONDERAS                                       

“Încă de la început ne-am dorit să aducem pacienților români
tratamente moderne și excelență în actul chirurgical. În cei 4 ani de
activitate în cadrul Ponderas am reușit să oferim astfel de servicii
medicale pentru peste 120.000 de pacienți; extinderea spitalului vine
ca o completare a visului nostru, acela de a oferi cât mai multor români
acces la chirurgie de avangardă, fără să mai fie nevoie să plece din țară.
Iar noi putem azi, ca medici, să lucrăm în condiții respectabile și să ne
tratăm pacienții așa cum am dori să fim tratați noi.”

- Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Prof. As. UMF Carol Davila,
acreditat internațional pentru chirurgie laparoscopică bariatrică, Director General Ponderas.

Dr. Florin
Turcu


Medic Primar
Chirurgie Generala
Sef de Lucrari
UMF Carol Davila

Urmărește experiența lui Teo pas cu pas.


Vei vedea cum se simțea cu câteva minute înainte de intervenție,la prima vizită
a medicului după operație și cât de fericită era după externare.Video aici

Eventraţie pe cale laparoscopică*

Eventraţie pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 13.650 ron*
Eventraţie pe cale laparoscopică (Profesor) - 15.015 ron*


Eventraţia este o formă de hernie care apare în locurile unde peretele abdominal a fost secţionat cu ocazia unei intervenţii chirurgicale anterioare. Este descrisă de către pacienţi sub forma unei "umflături" în dreptul ciactricei postoperatorii şi poate fi însoţită de durere şi modificare a tegumentului aflat deasupra acesteia. Aceste "umflături", "gâlme" apar ca urmare a unui defect al straturilor musculare şi aponevrotice abdominale, sub forma unei "găuri" prin care cel mai frecvent intestinele ies în afara cavităţii abdominale. Sunt frecvent întâlnite după chirurgia clasică, aproximativ 20-30 % din aceste operaţii dezvoltă eventraţii în evoluţia lor. După chirurgia laparoscopică, slăbirea peretelui abdominal care implică apariţia acestor "găuri" este mult redusă, comparativ cu chirurgia deschisă.

Cauzele care pot determina apariţia eventraţiilor sunt reprezentate de obezitate, sarcină, vârsta înaintată, constipaţie, afecţiuni pulmonare care determină tuse persistentă după interevenţia chirurgicală, infecţiile postoperatorii ale plăgilor, tehnica chirurgicală utilizată, folosirea aceleiaşi cicatrici pentru mai multe intervenţii.

Repararea acestor "găuri " ale abdomenului se face numai chirurgical. Netratate corect la timp acestea pot evolua în dimensiuni şi chiar dezvolta complicaţii importante (strangularea intestinelor, ocluzii intestinale), care vor impune o atitudine chirurgicală în urgenţă.

Tratamentul modern consta în utilizarea unor materiale sintetice - plase, foarte bine tolerate de către organism şi care au rolul de a întări peretele abdominal slăbit sau uneori chiar să îl înlocuiască, acolo unde acesta nu mai poate fi refăcut.

Abordul laparoscopic este din ce în ce mai utilizat, fiind justificat de avantajele pe care le are în faţa chirurgiei clasice. Chirurgia laparoscopică (minim-invazivă) foloseşte incizii reduse în dimensiuni, situate la distanţă de eventraţie ("gaura" abdominală), în felul acesta nu mai utilizează aceeaşi cicatrice şi în consecinţă nu mai slăbeşte şi mai mult un perete abdominal deja slăbit. Plasa, indiferent de dimensiunea ei, va fi introdusă în abdomen printruna dintre aceste mici tăieturi, iar mai apoi va fi plasată corespunzător eventraţiei şi fixată cu fire şi agrafe de titan.

Lipsa inciziilor de mari dimensiuni determină un traumatism parietal mult diminuat, ceea ce se regăseşte în recuperarea rapidă a pacienţilor, care nu mai sunt limitaţi excesiv de la mişcare (aşa cum se întâmplă după chirurgia clasică) şi care experimentează o senzaţie de durere mult diminuată.

Alte avantaje importante ale metodei laparoscopice sunt: scăderea probabilităţii apariţiei de infecţii ale plăgilor şi plaselor, scăderea şansei de reapariţie a eventraţiilor - de recidivă.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Hernie inghinală/femurală pe cale laparoscopică

Hernie inghinală/femurală pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 2.000 ron*
Hernie inghinală/femurală pe cale laparoscopică (PLUS) - 5.915 ron*
Hernie inghinală/femurală pe cale laparoscopică (Profesor) - 6.825 ron*


Hernia inghinală este cel mai frecvent întâlnită dintre toate tipurile de hernii abdominale. Este localizată în partea inferioară a abdomenului, către baza coapsei. În această zonă se găseşte canalul inghinal, care este un tunel prin care trec vasele/nervii testiculului, la bărbat, respectiv ligamentul rotund care fixează uterul, la femei.

Hernia inghinală presupune slăbirea muschilor şi a ligamentelor canalului inghinal, ceea ce permite trecerea din interiorul abdomenului a ţesutului grasos (epiploon) sau a intestinului subţire, către tegument (exterior).

Pe lângă modificările anatomice, creşterea repetată a presiunii abdominale prin ridicarea unor obiecte grele, tuse şi constipaţie cronică, precipită apariţia herniilor. În urma producerii acestui mecanism, se observă cu uşurinţă apariţia unei “gâlme”, “umflături” în zona inghinală sau chiar mărirea scrotului în cazul bărbaţilor. Această “umflătură” poate să dispară în poziţie orizontală (culcată) şi să reapară în poziţie verticală (în picioare), însoţită chiar şi de durere. Pentru o mare parte dintre aceste hernii, evoluţia constă în creşterea dimensiunilor şi limitarea activităţii fizice.

În situaţia apariţiei unor complicaţii, cum ar fi incarcerarea, ocluzia sau strangularea, se impune tratament chirurgical de urgenţă.

Tratamentul herniilor nuse face cu medicamente. Herniile sunt tratate exclusiv chirurgical prin reducerea conţinutului sacului herniar în abdomen şi repararea/întărirea peretelui abdominal prin montarea unei “plase” din material sintetic.

Pentru hernia inghinală, abordul chirurgical se poate face fie prin metoda clasică - deschisă, care constă în efectuarea unei singure incizii cu lungimea de cca 7-10 cm, fie prin metoda minim-invazivă - laparoscopică. Operaţia prin tehnică laparoscopică constă în efectuarea câtorva incizii cu dimensiuni reduse (0,5 cm – 1 cm) prin care chirurgul manipulează instrumentele. Pe lângă avantajul cosmetic, datorită traumatismului mult diminuat al ţesuturilor, permite o recuperare mai rapidă, cu reluarea imediată a activităţilor zilnice. Comparativ cu intervenţia clasică, probabilitatea de contaminare a plăgilor, a plasei, rata de recidivă prin laparoscopie, sunt reduse. În situaţia pacienţilor diagnosticaţi cu hernie inghinală pe partea dreaptă şi pe partea stângă în acelaşi timp (hernie inghinală bilaterală) operaţia pe cale laparoscopică are avantajul de a rezolva ambele hernii prin aceleaşi min-incizii, cu durere postoperatorie diminuată şi timp operator redus.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Hernie ombilicală pe cale laparoscopică

Hernie ombilicală pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 5.000 ron*
Hernie ombilicală pe cale laparoscopică (PLUS) - 10.465 ron*
Hernie ombilicală pe cale laparoscopică (Profesor) - 11.375 ron*


Hernia ombilicală apare atunci când o parte din conţinutul abdomenului (mare epiploon, grasime, intestin) iese sub piele, printr-un defect (o gaură, ruptură) în muşchii abdominali, defect situat în dreptul ombilicului. Herniile ombilicale sunt destul de frecvente, reprezentând cca 10% din numărul total al herniilor. Deşi sunt mai frecvente la sugari, ele apar de asemenea şi la adulţi.

Semne şi simptome

• o umflatură în zona ombilicului, care poate varia ca dimensiuni de la câţiva milimetri la câţiva centimetri
• durere la nivelul ombilicului
• modificarea culorii tegumentului ombilicului

Cauzele

Hernia ombilicală poate fi provocată de o presiune crescută în interiorul abdomenului, ca urmare a efortului fizic intens, excesului de greutate, gravidităţii sau a unei cantităţi crescute de lichid în abdomen (ascită). Hernia ombilicală poate fi provocată de asemenea de o serie de probleme de sănătate: tuse cronică, constipaţie cronică, adenom de prostată.

Tratamentul

Fiindcă herniile ombilicale tind să se mărească în timp, este nevoie de operaţie cât mai rapidă pentru a le trata, în special atunci când cresc în dimensiuni sau devin dureroase.

Fără tratament, există un risc de strangulare: o parte a intestinului sau grăsimea sunt prinse, iar alimentarea cu sânge a ţesutului este tăiată. Acest lucru poate fi foarte dureros. În cazul acestei complicaţii, este nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată pe cale clasică sau laparoscopică, dar oricare ar fi metoda, este indicat ca repararea acestei hernii să fie efectuată înainte de apariţia complicaţiilor (strangulare). În acest fel, defectul va putea fi închis şi peretele abdominal întărit cu o „plasă” (proteză textilă). Montarea unei plase pentru întărirea peretelui poate deveni neindicată în cazul operaţiei efectuate în urgenţă (ex: hernie ombilicală cu strangularea unei porţiuni de intestin ce trebuie rezecată). Nemontarea unei „plase” se asociază cu un risc crescut de reapariţie a herniei (recidivă).

Tehnica laparoscopică utilizează instrumente specifice, subțiri şi o cameră video de înaltă rezoluţie (HD), introduse în abdomenul pacientului prin 3 incizii mici (două de 5mm şi una de 1 cm), realizându-se în acest fel repararea herniei şi scăderea riscului de recidivă, prin montarea unei plase la nivelul defectului din peretele abdomenului.

Avantajele tehnicii laparoscopice faţă de cea clasică

• durere postoperatorie mult redusă
• scade foarte mult riscul complicaţiilor
• perioada de spitalizare mult scurtată, pacientul putând fi externat şi a doua zi după operaţie
• reluare rapidă a activităţilor socio-profesionale
• rezultate estetice superioare.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Apendicectomie pe cale laparoscopică

Apendicectomie pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 1.500 ron*
Apendicectomie pe cale laparoscopică (Profesor) - 5.915 ron*Apendicele este situat în partea din dreapta jos a abdomenului. Reprezintă o porţiune îngustă, mică, în formă de degetplasată pe partea din dreapta a primului segment al intestinului gros – cecul Ce este apendicita şi care sunt cauzele ei ?

Apendicita este o inflamaţie bruscă a apendicelui. Netratată, poate cauza complicaţii severe cum este peritonita (perforarea apendicelui şi răspândirea infecţiei în întreg abdomenul) şi poate duce chiar la deces.

Cauza apendicitei este de obicei necunoscută. Apendicita poate apărea după o infecție virală în tractul digestiv sau în cazul în care comunicarea dintre intestinul gros și apendice este blocată (mucus, bacterii, corp străin, fragmente solide de materii fecale, paraziți), fapt care va determina umplerea interiorului apendicelui, va favoriza înmulţirea bacteriilor şi consecutiv, inflamarea lui.

Care sunt simptomele de apendicită?

• dureri abdominale, care pot începe în partea superioară a abdomenului („capul pieptului”), în partea de mijloc a abdomenului (în jurul ombilicului) sau direct în fosa iliacă dreaptă (în partea din dreapta jos a abdomenului ), unde mai apoi se şi localizează; durerile abdominale pot fi resimţite mai rău la mersul pe jos sau tuse
• febra, care apare de obicei la câteva ore de la debutul inflamaţiei
• pierderea poftei de mâncare
• greață
• vărsături
• constipație
• frisoane (tremurături)

Tratamentul ?

Datorită complicaţiilor severe pe care le poate implica (inclusiv riscul de deces), apendicita este considerată o urgență și de aceea oricine are aceste simptome trebuie să fie văzut imediat de un medic!

Tratamentul apendicitei este îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat (apendicectomia), care poate fi realizată în două feluri:

a) tehnica "deschisă" - o incizie de cca 4 cm în partea din dreapta jos a abdomenului, care poate ajunge să fie prelungită chiar şi până la 15 cm, în cazul în care este nevoie (pacientul este supraponderal / obez, anatomia nu este clară, poziţionarea apendicelui este atipică, apar complicaţii intraoperatorii etc.)

b) tehnica laparoscopică, care folosește de regulă 3 incizii mici (0,5 şi 1 cm) prin care se introduc în abdomenul pacientului instrumente milimetrice ca diametru (cu care se efectuează operaţia de înlăturare a apendicelui) şi o cameră video de înaltă rezoluţie, de mici dimensiuni, pentru a vizualiza interiorul abdomenului. Chirurgul efectuează intervenția chirurgicală urmărind imaginile din interiorul abdomenului la un monitor TV (imaginile proiectate pe monitor fiind de până la 10 ori mărite). Apendicele este scos prin una dintre incizii şi trimis apoi pentru examinare histo-patologică.

Avantajele tehnicii laparoscopice faţă de cea clasică

• durere postoperatorie mult redusă;
• perioada de spitalizare mult scurtată, pacientul putând fi externat în unele cazuri chiar a doua zi după operaţie;
• reluare rapidă a activităţilor socio-profesionale;
• rezultate estetice superioare.


- Pacienţii pentru care este indicată în mod special tehnica laparoscopică pentru apendicectomie: supraponderali / obezi, la care se impune o incizie mai mare în cazul metodei clasice
- femeile tinere cu dureri în etajul abdomenul inferior, prin laparoscopie putându-se inspecta întreaga cavitate abdominală şi se poate face diagnostic diferenţial cu afecţiunile genitale;
- sportivii care necesită o recuperare mai rapidă după operaţie;
- gravidele;
- pacienţii cu peritonită, laparoscopia permiţând o mai bună curăţare a cavităţii peritoneale;
- pacienţi infectaţi cu virusul HIV.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Cancer de colon pe cale laparoscopică

Cancer de colon pe cale laparoscopică (Dreapta) - 22.750 ron*
Cancer de colon pe cale laparoscopică (Stanga) - 22.750 ron*


Deşi cancerul colorectal se poate vindeca atunci când se diagnostichează în etapele sale iniţiale sau este chiar prevenibil dacă se efectuează un screening corect (colonoscopie), această afecţiune este responsabilă pentru cca 10% din decesele de cauză neoplazică. Este al doilea cel mai frecvent cancer întâlnit în România, după cel pulmonar, cu o incidenţă de cca 10,1/100.000 de bărbaţi şi de 7,3/100.000 de femei.

Tratamentul cancerului colorectal depinde de stadiul în care este diagnosticată tumora, cel chirurgical fiind singurul considerat vindecabil. Tratamentul chirurgical poate fi asociat la nevoie cu chimioterapia sau radioterapia (în cancerul rectal).

Pana la apariţia tehnicii laparoscopice, cancerele colorectale au fost operate numai prin tehnica clasică, deschisă, cu incizii largi necesare pentru disecţia laborioasă, obligatorie pentru îndepărtarea staţiilor ganglionare. Inconvenientele legate de aceste incizii dureroase, cu potenţial de vindecare redus, cu infecţii frecvente şi cu risc de eventraţii major, au fost depăşite odată cu dezvoltarea tratamentului chirurgical laparoscopic.

Tratamentul cancerului colorectal pe cale laparoscopică aduce foarte multe avantaje, dintre care merită amintite:
• rezecţia este la fel de extinsă ca şi în tehnica clasică, fără a face rabat în ceea ce priveşte diagnosticul pacienţilor, existând chiar numeroase studii care semnalează în prezent supravieţuiri mai mari prin abordul minim-invaziv
• durerea postoperatorie este mult redusă, fiind uşor suportabilă, pentru că nu există incizii abdominale extinse
• recuperarea postoperatorie este mult scurată, datorită mobilizării precoce (durere mult redusă), bolnavii putând fi externaţi în cel mult 3-4 zile (versus 7-10 zile după tratamentul clasic cu taietură).

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Colecistectomie pe cale laparoscopică

Colecistectomie pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 2.000 ron*
Colecistectomie pe cale laparoscopică (PLUS) - 5.915 ron*
Colecistectomie pe cale laparoscopică (Profesor) - 6.825 ron*


Colecistectomia laparoscopică reprezintă operaţia de extragere a vezicii biliare prin incizii mici de 0,5-1 cm, folosind o cameră care oferă imagini din interiorul abdomenului, precum şi a încă 3 intrumente de lucru cu diametre de 5 mm, respectiv 1 cm.

Colecistectomia laparoscopică este indicată ori de câte ori examenul ecografic certifică prezenţa litiazei biliare (a pietrelor la nivelul colecistului) sau se ridică suspiciunea existenţei unor polipi la nivelul vezicii biliare. Pietrele de la nivelul colecistului pot bloca evacuarea bilei în intestin şi pot altera procesul de digestie, cauzând dureri în abdomenul superior, greaţă, vărsături sau chiar colorarea în galben a tegumentelor (icter), precum şi blocarea canalului de excreţie a pancreasului.

Intervenţia chirurgicală decurge sub anestezie generală, care va oferi o bună relaxare a muşchilor, va cupa durerea şi va ajuta pacientul să doarmă în timpul procedurii. Camera care va oferi chirurgului imaginile din interiorul abdomenului se va introduce la nivelul ombilicului în timp ce în flancul drept se vor mai introduce două sau trei instrumente de lucru prin incizii de 5 mm sau 1 cm.

Ca orice intervenţie chirurgicală, colecistectomia laparoscopică nu este lipsită de riscuri, cele mai grave fiind riscul de sângerare postoperatorie, fistula biliară, lezarea căii biliare principale sau infecţie de plagă (supuraţie), dar incidenţa lor este minimă.

Postoperator, după externare, pacientul trebuie să anunţe medicul dacă apar simptome ca febra (peste 37,5°C), durerea şi înroşirea inciziilor sau dureri abdominale difuze care nu cedează la administrarea unei doze de antialgic uzual. În primele zile postoperator pacientul poate resimţi o durere la nivelul umărului drept, cauzată de insuflarea cu gaz a cavităţii abdominale, durere ce este normală şi va dispărea treptat în zilele următoare.

Recuperarea postoperatorie este rapidă, pacientul putând să meargă acasă a doua zi după operaţie şi apoi să îşi reia activitatea obişnuită, în săptămâna următoare. Operaţia de colecistectomie laparoscopică nu presupune niciun risc pe termen lung, ficatul continuând să secrete bila care se va vărsa direct în intestinul subţire, asigurând astfel o digestie corespunzătoare a alimentelor.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Hernie hiatală pe cale laparoscopică

Hernie hiatală pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 3.000 ron*
Hernie hiatală pe cale laparoscopică (PLUS) - 6.825 ron*
Hernie hiatală pe cale laparoscopică (Profesor) - 7.735*ron


Hernia hiatală reprezintă situaţia patologică în care o parte a stomacului trece din cavitatea abdominală în cea toracică, prin intermediul unei zone în care ţesuturile au o laxitate exagerată, la nivelul muşchiului diafragm. În mod normal, această zonă este ocupată de membrana freno-esofagiană, care la unele persoane poate să aibă o elasticitate prea mare şi astfel porţiunea superioară (fundul) stomacului să treacă din cavitatea abdominală în cea toracică.

Cauze

Cel mai frecvent, hernia hiatală este produsă de scăderea tonusului muscular diafragmatic (mai ales la nivelul pilierilor) concomitent cu creşterea presiunii intraabdominale (din cauza sarcinii, obezităţii, constipaţiei, efortului de tuse). Tipuri de hernii hiatale Există trei tipuri de hernii hiatale: de alunecare, de rostogolire şi mixte, în funcţie de mecanismul de producere. Herniile hiatale de alunecare sunt cele mai frecvente, fiind întâlnite la peste 95% din cazuri.

Simptomatologie

Principalele acuze ale pacientului diagnosticat cu hernie hiatală vor fi: durerile retrosternale şi pirozisul (arsurile retrosternale). Aceste simptome sunt produse de contactul sucului gastric cu mucoasa esofagiană.

Diagnostic

Metodele de bază de diagnostic sunt investigaţiile imagistice de tipul tranzitului baritat, precum şi endoscopia digestivă superioară şi manometria.

Principii de tratament

Iniţial tratamentul poate fi unul medicamentos - antisecretorii gastrice care vor reduce simptomatologia clinică, dar în cele mai multe cazuri tratamentul de baza este cel chirurgical, care constă în repararea defectului de la nivelul diafragmului, împiedicând astfel migrarea stomacului în cavitatea toracică.

Tratamentul chirurgical se face pe cale laparoscopică, utilizând 4 incizii de mici dimensiuni (între 0,5 şi 1 cm), prin care vor fi introduse atât camera de laparoscopie, cât şi instrumentele de lucru. Cu ajutorul acestora chirurgul va repoziţiona stomacul în abdomen, iar defectul de la nivelul difragmului va fi închis prin plasarea de fire de sutură. În acelaşi timp se va crea şi o valvă antireflux, constituită din partea superioară a stomacului, împiedicând astfel apariţia refluxului gastroesofagian.

Beneficiul chirurgiei laparoscopice constă în diminuarea durerilor la nivelul peretelui abdominal, simptome care sunt mult mai accentuate după chirurgia clasică, ce presupune o incizie de peste 20 cm la nivel abdominal superior. Astfel, pacientul va necesita un timp mai scăzut de spitalizare (2-3 zile), un necesar minim de medicamente antialgice şi o recuperare mult mai rapidă, permiţându-i acestuia să revină mai repede la activităţile cotidiene.

Recuperarea postoperatorie

După intervenţia chirurgicală laparoscopică pentru hernie hiatală, pacientul va fi solicitat să urmeze o dietă bazată pe alimente lichide şi semisolide în prima săptămână postoperatorie, apoi va reveni treptat la alimentaţia obişnuită. Principalele acuze în perioada imediat postoperatorie sunt legate de senzaţia de disfagie (dificultăţi la înghiţire), care poate apărea în primele zile postoperator, dar care se va remite treptat, în decurs de maxim o săptămână, odată cu diminuarea gradului de inflamaţie de la nivel local.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Anexectomie pe cale laparoscopică

Anexectomie pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 2.000 ron*
Anexectomie pe cale laparoscopică (PLUS) - 5.915 ron*
Anexectomie pe cale laparoscopică (Profesor) - 6.825 ron*


Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereţi subţiri, plin cu lichid, care se dezvoltă în ovar. Există mai multe tipuri diferite de chisturi ovariene, cele mai frecvente fiind: chistele funcţionale (se formează în timpul ovulației), chistele endometriozice şi chistele dermoide.

Un chist ovarian de mari dimensiuni se poate răsuci, se poate rupe sau poate sângera şi atunci devine foarte dureros. Totuşi, majoritatea chisturilor funcţionale dispar de la sine în câteva luni şi sunt inofensive. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natură benignă (necanceroase).

Tratamentul chisturilor ovariene depinde foarte mult de: vârsta pacientei, tipul de chist, dimensiunile acestuia, precum şi de simptome (durerea pelvină, creşterea în dimensiuni într-o perioadă scurtă de timp).

Laparoscopia pentru tratamentul chistului ovarian (chist funcţional, chist endometriozic, chist dermodid etc.) folosește incizii foarte mici prin care instrumentele sunt introduse în abdomen pentru eliminarea chistului ovarian. Un laparoscop (un microscop mic, în formă de tub, cu o lumină in capăt) este introdus în abdomen, astfel încât chirurgul poate vedea organele interne. Tehnica laparoscopică funcționează pentru chisturi mici, dar şi pentru chisturi de mari dimensiuni şi chiar pentru cancer ovarian, într-un centru cu experienţă mare în chirurgia laparoscopică.

Unele chisturi pot fi eliminate fără a scoate ovarul, într-o procedură cunoscută sub numele de chistectomie ovariană pe cale laparoscopică. În anumite situații, se decide eliminarea ovarului afectat şi a trompei ovariene, împreună cu chistul, lăsând celălalt ovar intact printr-o procedură cunoscută sub numele de anexectomie unilaterală pe cale laparoscopică. La final, după ce chistul a fost îndepărtat, inciziile sunt suturate cu fir resorbabil, astfel încât rămân cicatrici postoperatorii foarte mici (de ordinul milimetrilor) cu rezultate estetice foarte bune.

În cele mai multe cazuri, pacienta poate merge acasă a doua zi, pentru că recuperarea este foarte rapidă, durerea fiind de intensitate redusă. Acest tip de intervenţie chirurgicală nu afectează, de obicei, fertilitatea unei femei.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Excizia chistului de ovar

Excizia chistului de ovar (Medic Specialist) - 2.000 ron*
Excizia chistului de ovar (PLUS) - 5.915 ron*
Excizia chistului de ovar (Profesor) - 6.825 ron*


Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereţi subţiri, plin cu lichid, care se dezvoltă în ovar. Există mai multe tipuri diferite de chisturi ovariene, cele mai frecvente fiind: chistele funcţionale (se formează în timpul ovulației), chistele endometriozice şi chistele dermoide.

Un chist ovarian de mari dimensiuni se poate răsuci, se poate rupe sau poate sângera şi atunci devine foarte dureros. Totuşi, majoritatea chisturilor funcţionale dispar de la sine în câteva luni şi sunt inofensive. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natură benignă (necanceroase).

Tratamentul chisturilor ovariene depinde foarte mult de: vârsta pacientei, tipul de chist, dimensiunile acestuia, precum şi de simptome (durerea pelvină, creşterea în dimensiuni într-o perioadă scurtă de timp).

Laparoscopia pentru tratamentul chistului ovarian (chist funcţional, chist endometriozic, chist dermodid etc.) folosește incizii foarte mici prin care instrumentele sunt introduse în abdomen pentru eliminarea chistului ovarian. Un laparoscop (un microscop mic, în formă de tub, cu o lumină in capăt) este introdus în abdomen, astfel încât chirurgul poate vedea organele interne. Tehnica laparoscopică funcționează pentru chisturi mici, dar şi pentru chisturi de mari dimensiuni şi chiar pentru cancer ovarian, într-un centru cu experienţă mare în chirurgia laparoscopică.

Unele chisturi pot fi eliminate fără a scoate ovarul, într-o procedură cunoscută sub numele de chistectomie ovariană pe cale laparoscopică. În anumite situații, se decide eliminarea ovarului afectat şi a trompei ovariene, împreună cu chistul, lăsând celălalt ovar intact printr-o procedură cunoscută sub numele de anexectomie unilaterală pe cale laparoscopică. La final, după ce chistul a fost îndepărtat, inciziile sunt suturate cu fir resorbabil, astfel încât rămân cicatrici postoperatorii foarte mici (de ordinul milimetrilor) cu rezultate estetice foarte bune.

În cele mai multe cazuri, pacienta poate merge acasă a doua zi, pentru că recuperarea este foarte rapidă, durerea fiind de intensitate redusă. Acest tip de intervenţie chirurgicală nu afectează, de obicei, fertilitatea unei femei.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Histerectomie pe cale laparoscopică

Histerectomie pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 3.000 ron*
Histerectomie pe cale laparoscopică (PLUS) - 5.175 ron*
Histerectomie pe cale laparoscopică (Profesor) - 9.385 ron*


Histerectomia este intervenţia chirurgicală de îndepărtare a uterului. În unele cazuri, poate fi asociată şi cu îndepărtarea ovarelor şi a trompelor uterine, ca recomandare a medicului specialist, în funcţie de patologia asociată.

Histerectomia poate fi realizată:
a) pe cale clasică, printr-o incizie de dimensiuni mari la nivel abdominal, care implică durere mărită şi o recuperare prelungită; in general, această metodă este mai puţin recomandată
b) pe cale laparoscopică, prin 4 incizii mici la nivelul abdomenului; pierderea de sânge este mai mică, durerea este de intensitate mai redusă, perioada de spitalizare este foarte scurtă, iar întoarcerea la stilul de viaţă obişnuit se face mult mai rapid.

Histerectomia laparoscopică este recomandată adesea pentru fibromatoza uterină, dar poate fi indicată şi în cazurile de cancer al uterului şi ovarului, prolaps uterin, hemoragii puternice în timpul menstrei, afecțiuni precum endometrioza, adenomioza sau infecția pelvină.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate
Miomectomie pe cale laparoscopică

Miomectomie pe cale laparoscopică (Medic Specialist) - 3.000 ron*
Miomectomie pe cale laparoscopică (PLUS) - 5.175 ron*
Miomectomie pe cale laparoscopică (Profesor) - 10.750 ron*


Miomectomia este operația de îndepărtare a fibromului uterin, păstrând în același timp uterul. Pentru femeile care au fibroame și doresc să aibă copii în viitor, miomectomia este cea mai bună opțiune de tratament.

Fibroamele, cunoscute sub numele de leiomiome, sunt tumori benigne care provin din ţesutul uterin. Simptomele şi tratamentul sunt în funcţie de mărimea, numărul, localizarea leiomiomului.

Opţiunile chirurgicale de tratament includ miomectomia (excizia fibromului) şi histerectomia (îndepărtarea uterului), ambele putând fi realizate pe cale clasică (incizie mare pe abdomen) sau pe cale laparoscopică (metoda minim-invazivă). În timpul miomectomiei pe cale miniminvazivă, laparoscopul (un dispozitiv cu fibră optică subțire care transmite lumina şi o imagine video) se introduce printr-o mică incizie, de obicei, în buric, pentru a vizualiza uterul, ovarele şi restul organelor din pelvis. Imaginea se vede pe un monitor video. Se fac 2 sau 3 incizii mici prin care sunt introduse instrumentele necesare pentru desprinderea fibromului de uter şi apoi instrumentele necesare pentru a coase uterul. Fibroamele sunt apoi extrase din cavitatea peritoneală pe la nivelul inciziilor în săculeţi speciali sau sunt morcelate (tăiate în bucăţi mici şi apoi extrase).

În cazul miomectomiei pe cale laparoscopică, pierderile de sânge din timpul operaţiei sunt mult mai mici şi deoarece inciziile sunt mici, recuperarea se face cu un disconfort minim. În cele mai multe cazuri, pacienta poate merge acasă după 2-3 zile de la intervenţia chirurgicală.

* Tarifele de mai sus sunt cele aferente serviciilor si medicilor pentru care Spitalul Ponderas are contract cu Casa de Asigurări, pentru pacienţii cu bilet de trimitere de la medic specialist sau medic de familie, în limita plafonului disponibil.
* Tarifele afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional al medicului curant (specialist, primar, profesor), acestea pot varia şi pot suferi modificări. Pentru mai multe informatii vă rugăm să contactati departamentul de call center la numarul 021 9886.
*PLUS – Pacient cu grad înalt de dificultate

Intervenții chirurgie generală laparoscopică

Defecte parietale (hernii şi eventraţii):

Eventraţie pe cale laparoscopică

Hernie inghinală/femurală pe cale laparoscopică

Hernie ombilicală pe cale laparoscopică

Pentru mai multe intervenţii click aici.

Afecţiuni ale tubului digestiv:

Apendicectomie pe cale laparoscopică

Cancer de colon pe cale laparoscopică

Colecistectomie pe cale laparoscopică

Hernie hiatală pe cale laparoscopică

Pentru mai multe intervenţii click aici.

Afecţiuni ginecologice:

Anexectomie pe cale laparoscopică

Excizia chistului de ovar

Histerectomie pe cale laparoscopică

Miomectomie pe cale laparoscopică

Pentru mai multe intervenţii click aici.

Teo: „Mi-era dor să fiu sănătoasă!”

De curând, Teo a revenit la Ponderas pentru o operaţie de hernie abdominală (eventraţie), necesară după complicaţiile din trecut: „După toate intervenţiile suferite la Viena, peretele abdominal era compromis, într-o măsură care devenise supărătoare. Ştiam că e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală pentru a reface peretele abdominal, însă doar gândul la o nouă operaţie îmi provoca disconfort. A fost o adevărată surpriză şi o mare uşurare când am văzut cât de rapid am trecut peste această intervenţie. Am apelat din nou la echipa de profesori de la Ponderas pentru că aici mă simt eu ca acasă, vin mereu liniştită, stiu că sunt pe mâini bune. Fără cicatrici mari şi dureroase, după 3 zile de spitalizare m-am întors deja acasă, în mediul meu, pe picioarele mele. Atentă să nu ridic saci de cartofi şi să nu mut mobila prin casă, cum mi-a zis doctorul meu Cătălin Copăescu, dar zâmbind pentru că mi-era dor să fiu sănătoasă!

Teo Trandafir

Programează-te pentru un consult la Ponderas

Nume si prenume:
Telefon:
E-mail:
Toate campurile sunt obligatorii